:Menu:

:Hoofdstukken:

:Artikels:

:Grafieken:

:Tabellen:

:Ontwerp:

:Hosting:

:Site:

Valid HTML 4.01!

Correct CSS!

Welkom op de AIDS site.

1. Inleiding

1.1. AIDS en HIV

AIDS is een ernstige door het HIV virus veroorzaakte infectieziekte. AIDS vormt een ernstige bedreiging voor de gezondheid. Overal ter wereld worden mannen en vrouwen geÔnfecteerd met HIV, ook wel AIDS virus genoemd.

AIDS is tot op heden nog niet te genezen, maar overdracht van het Aids-virus kan wel voorkomen worden. Juiste informatie is een goede stap naar bescherming voor jezelf en voor anderen.

De term AIDS staat voor Acquired Deficiency Syndrome, ofwel Verworven Immuun DeficiŽntie Syndroom, wat betekent dat het afweersysteem van de mens niet meer goed functioneert. De aandoening wordt veroorzaakt door het HIV virus. HIV staat voor Humaan ImmunodeficiŽntie Virus.

Het afweersysteem is het natuurlijke systeem (bestaande uit cellen en weefsels) in ons lichaam dat ons beschermt tegen ziekte veroorzaakt door bijvoorbeeld bacteriŽn, virussen en schimmels.

Wanneer iemand met HIV geÔnfecteerd is, gaat het lichaam antistoffen vormen. Deze antistoffen zijn echter niet in staat om het virus te vernietigen. Het virus breekt het afweersysteem af. Het lichaam wordt daardoor vatbaar voor allerlei aandoeningen waartegen het anders wel bestand zou zijn geweest, bijvoorbeeld een bepaald type longontsteking.

1.2. Seropositief

Een Aids-test kan aantonen of iemand antistoffen tegen het HIV in het bloed heeft. Deze persoon is dan HIV-geÔnfecteerde, ook wel seropositief genoemd.

Iemand die seropositief is, hoeft nog niet ziek te zijn, waardoor men er vaak niets van merkt. Pas op het moment dat het afweersysteem is aangetast door het virus en de ziekteverschijnselen uitbreken, kan een arts vaststellen dat iemand AIDS heeft.

Hoe lang het duurt voordat er klachten verschijnen, is heel wisselend. Het kan na twee jaar zijn, maar ook langer dan 10 jaar duren. Gemiddeld duurt het 7 tot 10 jaar voordat iemand klachten krijgt.

Top

Copyright © Jabiroe 2002-2024