:Menu:

:Hoofdstukken:

:Artikels:

:Grafieken:

:Tabellen:

:Ontwerp:

:Hosting:

:Site:

Valid HTML 4.01!

Correct CSS!

Welkom op de AIDS site.

3. Voorkomen van AIDS3.1. Seksueel contactVoor AIDS bestaat nog geen afdoende behandelmethode en men kan zich ook nog niet laten vaccineren of inenten. Veel mensen hebben onveilige seksuele contacten en lopen daardoor in principe risico op besmetting.

Alleen als beide partners zeker van elkaar weten dat ze niet met het Aids-virus besmet zijn, hoeven zij wat AIDS betreft geen beschermende maatregelen te nemen. Dit betekent dat je alleen als je zelf nog nooit seksueel contact hebt gehad met iemand en je vaste partner ook nooit met een andere partner gevreeŽn heeft, je daar zeker van kunt zijn. Met een partner bedoelen we mannen ťn vrouwen. Het kan dus gaan om een relatie tussen een man en een vrouw, twee mannen of twee vrouwen.

Behalve via onveilig seksueel contact kan iemand risico's gelopen hebben via het spuiten van drugs of een onveilige bloedtransfusie in het verleden. Dit betekent dus ook dat je zeker moet weten dat jezelf of je partner niet besmet is geraakt langs deze weg. Het is moeilijk om deze risico's geheel uit te sluiten. Daarom is veilig vrijen altijd de beste oplossing.

3.2. Veilig vrijenDoor veilig te vrijen bescherm je jezelf, maar ook de ander. Als je een nieuwe relatie aangaat dan loop je mogelijk risico om geÔnfecteerd te raken, want je weet immers niet altijd zeker of iemand seropositief is of geÔnfecteerd kan zijn met een andere geslachtsziekte.

Als je buiten je vaste relatie seksueel contact hebt met anderen of je hebt geen vaste relatie of je hebt korte relaties na elkaar, neem dan voor de veiligheid altijd de volgende maatregelen:

* gebruik altijd een condoom bij vaginale geslachtsgemeenschap,
* gebruik altijd een extra sterk condoom met veel glijmiddel bij anale geslachtsgemeenschap of zie af van anale geslachtsgemeenschap,
* laat geen sperma in de mond, vagina en anus komen en
* laat geen (menstruatie-) bloed in de mond, vagina en anus komen

Indien je nog extra maatregelen wilt nemen om risico's te vermijden:

* gebruik een beflapje bij oraal contact in de menstruatieperiode en
* gebruik een condoom bij oraal contact

Allerlei andere vormen van vrijen en tederheid zijn veilig. Je kunt dus zonder risico (tong)zoenen, knuffelen, strelen, masturberen of masseren. Je kunt uiteraard ook beslissen om (nog) geen geslachtsgemeenschap te hebben.

3.3. Preventie

Informatie en preventie blijft -ook in de westerse landen- het belangrijkste wapen in de strijd tegen AIDS. Met name jongeren dienen te beseffen dat er nog altijd een dodelijk virus rondwaart dat via geslachtsverkeer kan worden overgebracht. Seksueel verkeer zonder condoomgebruik met personen van wie men weinig weet over het seksueel leven, blijft een risico. Vooral de zogenaamde 'risicogroepen' (intraveneuze drugsgebruikers, homoseksuelen en personen die een bloedtransfusie hebben ondergaan) dienen hiervan bewust te zijn. De overheid heeft sinds het begin van de Aids-epidemie veel energie gestoken in Aids-preventie via grootschalige informatiecampagnes. Daarmee is de kennis omtrent de ziekte beduidend toegenomen onder de Belgische bevolking. Gedragsverandering blijkt echter moeilijk te bewerkstelligen. Onder de homoseksuele mannen is het veilig vrijen wťl sterk toegenomen sinds het begin van de epidemie. Men kan dit aflezen aan een scherpe daling van het vůůrkomen van andere geslachtsziekten.

In de derde wereldlanden, waar HIV-infectie veel voorkomt, zijn gerichte informatiecampagnes van groot belang en vormen vooralsnog het enige wapen om een gigantische ramp te voorkomen. Politieke instabiliteit en culturele en religieuze barriŤres hebben echter tot veel vertraging geleid in het opzetten ervan.

Wie de jaarlijkse cijfers van de wereldgezondheidsorganisatie over HIV-infectie en AIDS bekijkt voor Centraal-Afrikaanse en sommige Aziatische landen, voorziet een enorme sterfte onder de economisch actieve bevolkingsgroepen in de komende 5-10 jaren, met een navenante toename van het aantal wezen.

Toch kan het wťl zoals bewezen is in een land als Thailand waar, in korte tijd, een explosieve toename van HIV-besmetting optrad, mede door de wijdverspreide prostitutie, en waar grote overheidsinspanning vervolgens geleid heeft tot een sterke toename van veiliger seksueel gedrag. Het belangrijkste preventieve wapen zou een goed vaccin zijn, maar hoewel er een grote onderzoeksinspanning aan besteed wordt, zowel door de farmaceutische industrie als door universitaire onderzoeksgroepen in de gehele westerse wereld, zal het volgens alle deskundigen nog vele jaren duren voordat een veilig, breed toepasbaar vaccin beschikbaar zal zijn.

PREVENTIE?

Voorkomen van AIDS is gemakkelijker dan gezegd dan gedaan. Vooral in de homo subcultuur is de preventie van AIDS moeilijk. Het anaal geslachtsverkeer is daar algemeen aanvaard en een andere vorm van seks hebben bestaat eigenlijk niet. Het zou beter zijn als andere vormen van seks (vb. elkaar masturberen) algemeen aanvaardt worden boven het anale geslachtsverkeer de kans op AIDS zou alzo aanzienlijk afnemen in die cultuur.

Voor patiŽnten uit het drugsmilieu ligt het voorkomen van AIDS dan weer heel anders. Het legaal maken van drugs biedt geen uitkomst voor het probleem. Op de eerste plaats moet het gebruik van drugs sterk ontmoedigd worden, het moet ook mogelijk zijn om op een gemakkelijke manier aan steriele naalden te komen. Deze twee voorwaarden samen met nog enkele bijkomende voorwaarden, zouden er voor moeten zorgen dat de verspreiding van AIDS bij de drugsgebruikers sterk vermindert.

De preventie bij de partners van risicovolle mensen is zeer moeilijk. Het beste is deze zo goed mogelijk te informeren over de risicoís die ze lopen en hopen dat ze de juiste beslissingen nemen.

Prostituees zouden ook goed moeten worden geÔnformeerd. Zij komen namelijk elke dag in contact met het gevaar. Het beste is het gebruik van het condoom aan te moedigen.

Naast deze preventiemaatregelen is regelmatige controle naar AIDS belangrijk. Zo kan AIDS tijdig opgespoord worden en verdere verspreiding door deze personen vermeden worden.

Top

Copyright © Jabiroe 2002-2024