:Menu:

:Hoofdstukken:

:Artikels:

:Grafieken:

:Tabellen:

:Ontwerp:

:Hosting:

:Site:

Valid HTML 4.01!

Correct CSS!

Welkom op de AIDS site.

Eerste proefkonijnen geprikt tegen aidsTropisch instituut vraagt meer geld voor onderzoek

Door Kris Goossenaerts
Eerste proefkonijnen geprikt tegen aids
Antwerpen In Amerika, Groot-BrittanniŽ en Oeganda wordt een eerste aids-vaccin getest op 5.000 vrijwilligers. Dat maakte microbioloog Guido van der Groen gisteren bekend bij het bezoek van prinses Mathilde aan het Antwerps tropisch instituut. ďWe wachten met spanning op de eerste resultaten, die volgend jaar verwacht worden.Ē Een onderzoek met ethische vragen. Want de onderzoekers hopen dat hun patiŽnten besmet worden met het aids-virus HIV.

Het Antwerps tropisch instituut geniet wereldfaam in de bestrijding van aids. Samen met Amerikaanse, Nederlandse en Zweedse onderzoekers ontwikkelden de Antwerpse microbiologen een eerste vaccin, dat uitgebreid en met succes op apen getest werd.

Het grote probleem van het HIV is dat het duizenden gedaanten aanneemt, zodat de onderzoekers nu verder bekijken of het vaccin helpt tegen de grote verscheidenheid van de ziekteverwekker.

Het vaccin wordt nu ook voor het eerst uitgetest op mensen in Amerika, Groot-BrittanniŽ en Oeganda. Daarvoor vonden de onderzoekers 5.000 vrijwilligers.

En binnenkort start een gelijkaardige proef in Thailand met 2.500 mensen.

De researchers wierven de vrijwilligers vooral onder drugsverslaafden. De helft daarvan kreeg het vaccin, de ander helft een placebo. Er kleeft een enorm moreel dilemma aan de test. Want alle vrijwilligers kregen uitgebreid informatie over het voorkomen van aids, door het gebruik van propere naalden en veilige seks. Maar de onderzoekers hopen op verschillende besmettingen, anders weten ze nooit of het vaccin werkt.

Het tropisch instituut sleutelt ook samen met het Leuvens Rega instituut aan een morning-afterpil . Die moet mensen na een nachtje onveilig vrijen beschermen tegen het aids-virus.

Toch is een aids-vaccin of een ander wondermiddel niet voor morgen. ďPreventie blijft het belangrijkste wapen. Het zal toch nog tien jaar duren voor er een eerste vaccin op de markt komtĒ, voorspelt Guido van der Groen. Het tropisch instituut rekent alvast op meer geld van de overheid. ďPremier Verhofstadt belooft 150 miljoen extra voor aids-onderzoek. Dat moet minstens 50 keer zoveel wordenĒ, zegt van der Groen.

Top

Copyright © Jabiroe 2002-2024