Mathilde steekt aids-patiënten hart onder de riem

“Tof dat prinses aandacht heeft voor onze ziekte”

ANTWERPEN – “De prinses was zeer vriendelijk. Het is tof dat ze aandacht heeft voor onze ziekte”, zegt de 19-jarige aids-patiënt Tristan. De populaire en glimlachende prinses Mathilde keuvelde gisteren bijna een uur met verschillende patiënten in het Antwerps Tropisch Instituut. Ook met Tristan, het levende bewijs dat de wetenschap met de medicijnencocktails op de goede weg zit.

“Ik heb drie keer met één been in het graf gestaan. Zo weinig weerstand, dat mijn leven echt aan een zijden draadje hing”, zegt Tristan. Op zijn twaalfde werd de Bruggeling doodziek, toen barstte het aids-virus in alle hevigheid los. Hij raakte op 3-jarige leeftijd besmet door bloed, waar Tristan als hemofilitiepatiënt op aangewezen was.

Nu gaat het beter. “De medicijnencocktails bieden ons toch heel wat perspectieven”, verduidelijkt Tristan. “Ik voel me redelijk, met ups and downs . Aids-patiënten leiden nu door de medische vooruitgang een bijna normaal leven. Da’s mijn grootste hoop… een normaal leven en een normale ouderdom.”

Zenuwen

“Door mijn ziekte heb ik niet veel op de schoolbanken gezeten. Ik heb dan ook niet veel vrienden van mijn eigen leeftijd, ze zijn allemaal een stuk ouder. Toch hoop ik nu via tweedekansonderwijs een diploma te halen. Acteur wil ik worden, dat is mijn grootste droom.” “Dat lukt wel” reageert zijn behandelende arts Bob Colebunders lachend.

Doodzenuwachtig praatte Tristan gisteren minutenlang met prinses Mathilde. “Ze toonde veel interesse voor de problemen van onze ziekte. Het ging er onder meer over dat de buitenwereld nog steeds negatief staat. Er was wel weinig tijd, want ze moest ook andere zieken zien. Ze kende mij uit een Humo-interview.”

Prinses Mathilde wilde met alle soorten aids-patiënten praten, van jong tot oud. Maar ook met drugsverslaafden en zieken uit de Derde Wereld.

Op het einde van haar bezoek aan het Tropisch Instituut kreeg ze van Tristan een red Ribbon , het rode lint als solidariteitsteken met HIV-geďnfecteerden. “En nu naar huis… het was zeker geen gewone dag”, besloot een vermoeide maar gelukkige Tristan.

Kris GOOSSENAERTS

Mathilde steekt aids-patiënten hart onder de riem

Aids-patiënt Tristan gaf prinses Mathilde een Red Ribbon cadeau. Dat rode lint is het solidariteitssymbool met Aids-patiënten